Gebruikersregels Kunststof Kozijnen

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm maar het is wel belangrijk dat het kozijn zijn uitstraling en kwaliteit behoudt. Hoe reinigt u eigenlijk een kunststof kozijn? Wat mag wel en wat kan absoluut niet? En hoe bedient u het hang- en sluitwerk eigenlijk? HEPRO vertelt u hier graag meer over!

Reinigingsadvies

Kunststof kozijnen reinigen, hoe moet dit eigenlijk? Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm en eenvoudig te reinigen. U kunt dit makkelijk doen tijdens het wassen van uw ramen. HEPRO adviseert u om periodiek de kunststof kozijnen te reinigen. Woont u in de stad, dan is het gewenst om elk kwartaal u kozijnen te reinigen. In een landelijke omgeving is 2 keer per jaar voldoende. 

Het sopje dat u gebruikt voor u ramen, kunt u ook prima gebruiken voor u kozijnen. Het is belangrijk dat u de draaiende delen van u kunststof kozijnen goed reinigt, i.v.m. de waterafvoer.

HEPRO heeft voor u reinigingsartikelen samengesteld, voor het schoonmaken en reinigen van het kozijn. Deze producten kunt u makkelijk bestellen via de website en afrekenen met IDEAL. 

Wist u dat: u kunststof kozijnen nooit mag schoonmaken met een schuurspons of agressieve middelen. Dit is schadelijke voor uw kunststof kozijnen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe verwijdert u WAT en Waarmee?

Kunststof kozijnen kunnen beschadigd raken door verschillende factoren. Kijkend naar het soort beschadiging aan uw kozijnen, verwijdert u dit anders.

  • Gips, kalk, mortel of spax: dit verwijdert u met water en zeep.
  • Potlood, viltstift of balpeninkt: dit verwijdert u met een normaal reinigingsmiddel.
  • Vet, verf, kitten, roet of siliconen: dit verwijdert u met wasbenzine. Let op: gebruik met mate, anders ontstaan er verkleuringen.

Wat moet u bij kunststof kozijnen NIET doen?

Bij het aanschaffen van kunststof kozijnen moet u erom denken dat:

  • Kunststof kozijnen niet zijn gemaakt om in te boren of te schroeven. Uw garantie vervalt dan. 
  • U niet moet schilderen op de kunststof kozijnen, deuren of schuifpuien.
  • u dient te draaien aan de stelschroeven van het hang- en sluitwerk.

Bediening hang- en sluitwerk kunststof kozijnen

HEPRO helpt u graag met de bediening van uw hang- en sluitwerk. Onderstaand een aantal tips!

 

Achterdeur met cilinder

In de normale stand staat uw kruk horizontaal, op dit moment is de deur te gebruiken. Wanneer u de kruk naar beneden draait is de deur open. Wilt u de deur op het nachtslot doen? De kruk moet dan eerst omhoog, nu sluiten alle aanwezige sluitpunten in de deur, en is uw deur tochtdicht. D.m.v. de cilinder kunt u de deur op het nachtslot draaien.

Kunststof balkondeur en draai-kiep deur zonder cilinder

De deur is gesloten als de kruk naar beneden wijst. Staat de kruk in een horizontale stand dan is de deur open. Indien de kruk naar boven staat, kan de deur in een valstand. Deze richtlijnen zijn in principe hetzelfde voor een draai-kiepdeur.

Kunststof voordeur met een sleutel

De deur is te gebruiken als de kruk aan de binnenzijde horizontaal staat. Om de deur aan de binnenzijde af te sluiten of te openen moet de sleutel 2x worden omgedraaid. Hiermee openen en sluiten alle op de deur aanwezige sluitpunten zich. Aan de buitenzijde zit een vaste greep, als u de deur wilt openen, dient u de sleutel 2 keer om te draaien en met de laatste slag van de sleutel kunt u de dagschoot bedienen, nu gaat de voordeur open. Het sluiten van de deur aan de buitenzijde is gelijk aan de manier aan de binnenzijde.

Kunststof kiep-schuifdeur

Wanneer de hendel naar boven staat, is de deur in een gesloten stand. De deur staat in een ventilatiestand als de hendel naar beneden staat. Een kiep-schuifdeur kan ook in een valstand, de hendel staat dan horizontaal. Indien u de deur wilt openen, kunt u de hendel naar beneden draaien. Daarna kan de deur in elke gewenste stand geopend worden. Wanneer de kruk naar beneden blijft staan, kan de deur niet zelfstandig dicht slaan. U sluit de deur door deze, met de kruk richting de sluitzijde te bewegen. Op het moment dat u de deur weer wilt sluiten, dient u de hendel weer naar boven te bewegen, zodat de deur zich sluit in het kozijn.

Kunststof hef-schuifdeur

De kunststof hef-schuifdeur staat in een gesloten stand als de hendel naar beneden wijst. Om de deur te openen kunt u de hendel naar boven draaien. In geopende stand is de deur in verschillende standen vast te zetten door de hendel naar beneden te draaien. Na het dichtschuiven van de deur, kunt u de hendel naar beneden draaien en dan is de deur gesloten. Indien aan de binnen- en/of buitenzijde een cilinder is gemonteerd, kan na het sluiten van de deur deze worden vergrendeld met de sleutel.

Kunststof draai-kiepraam

Gesloten stand: kruk naar beneden.

Draaistand: kruk horizontaal.

Valstand: kruk naar boven.

 Tekening 1.  Tekening 2. 

U mag alleen aan de kruk draaien als het raam geheel gesloten is. De ventilatie is opgenomen in een zogenaamde interne kierstandhouder. Het raam kan op 4 verschillende standen gezet worden door de kruk van verticaal naar horizontaal te draaien (zie tek. . en 6). Wanneer uw raam is voorzien van een krukbeveiliging, kan het gebeuren, heel zeldzaam, dat het raam in de draaistand achterover valt. Het raam zal er dan echter nooit uitvallen (zie tek. 1).

 Tekening 3.  Tekening 4.

Hoe kunt u dit herstellen?

De kruk staat meestal verticaal (zie tek.1). Druk op het zwarte knopje (antifoutbediening) (zie tek.2) en plaats de kruk verticaal. Druk het raam aan met uw hand, ter plaatse van het bovenscharnier (zie tek.3). Vervolgens drukt u weer op het zwarte knopje (zie tek.4) en draait u vervolgens de kruk in de horizontale stand. Daarna het raam weer sluiten.

 Tekening 5.  Tekening 6. 

Onderhoud van het hang- en sluitwerk

  • De over elkaar schuivende delen licht voorzien van een zuurvrij smeermiddel. Dit is 1 à 2 keer per jaar voldoende. 
  • Let op: scharnieren nooit behandelen met olie of grafiet. Deze zijn voorzien van nylonlagers en worden aangetast. 

Mocht het zo zijn dat uw deur teveel aanloopt, dan is dit gemakkelijk te herstellen. Maar u kunt dit het beste overlaten aan een vakman. Neem gerust contact op met onze klantenservice of bel 085-1122007.