Offertes van kunststof kozijnen vergelijken

Om offertes goed met elkaar te kunnen vergelijken, informeren wij u graag waarop u dient te letten. Met deze tips kiest u bewust voor een kunststof kozijnen fabrikant. Op deze manier vergelijkt u geen appels met peren en kunt u een reële afweging maken tussen prijs en kwaliteit.

“Het verschil tussen kunststof kozijnen en kunststof profielen”

Een kunststof kozijn wordt gemaakt van kunststof profielen. Bij HEPRO zijn deze profielen van de Deceuninck maar er zijn ook vele andere gerenommeerde merken die kwalitatieve kunststof profielen leveren. Van deze kunststof profielen worden weer kozijnen gefabriceerd. 

Wanneer we kijken naar de kunststof profielen in Nederland kunnen we stellen, dat er tegenwoordig geen slechte kunststof profielen worden gemaakt. Wel zijn er slechte kunststof kozijnen die van goede profielen worden gemaakt. Dit klinkt misschien vreemd maar;

Wanneer een fabrikant ervoor kiest om het staal of elke andere versteviging te verwijderen uit het profiel, gebruik te maken van goedkoop glas, rubbers, kwalitatief laag hang- en sluitwerk en ervoor kiest om het kozijn op een goedkope manier te fabriceren, dan oogt het kozijn nog steeds hetzelfde. Want het kunststof profiel veranderd aan de buitenkant niet. De kwaliteit van het gehele kozijn, de kwaliteitskeuze van de materialen en de manier van fabricage bepaalt namelijk of u een kwalitatief kozijn koopt of niet.

“Het is daarom belangrijk om bij het kopen van kunststof kozijnen bewust te kiezen voor de fabrikant. Want niet de profielleverancier maar de fabrikant of toeleverancier bepaalt de kwaliteit van uw gehele kozijn.”

Maar hoe herkent u nu een kwalitatief kozijn als de kwaliteit zich voornamelijk aan de binnenkant bevind?

Hoe kozijn offertes vergelijken?

Een van de belangrijkste graadmeters voor het bepalen van de kwaliteit in kunststof kozijnen is de KOMO kwaliteitsverklaring.

De KOMO Kwaliteitsverklaring

De KOMO kwaliteitsverklaring zorgt ervoor dat kunststof kozijnen of een onderdeel van het kozijn voldoet aan het Nederlands bouwbesluit en zorgt ervoor dat HEPRO u 10 jaar garantie kan geven op uw kunststof kozijnen. Kiest u voor kwaliteit? Dan moeten uw kozijnen altijd voldoen aan het Nederlands bouwbesluit.

Het verschil tussen een KOMO kwaliteitsverklaring en een KOMO attest

Binnen de kunststof kozijnen branche zijn er verschillende KOMO certificaten. Dit maakt het dan ook lastig voor u als consument om het verschil te herkennen tussen het ene KOMO certificaat en het andere certificaat.

Het verschil in deze KOMO certificaten is ontstaan omdat elk onderdeel in het kozijn; het staal binnenin, het kunststof profiel en ook het hang- en sluitwerk een eigen KOMO attest bevat. Tenslotte kan ook het gehele kunststof kozijn een KOMO kwaliteitsverklaring hebben. Dan zijn niet alleen de losse onderdelen voorzien van de KOMO attest maar is tevens de fabricage van het kunststof kozijn goedgekeurd volgens het Nederlands bouwbesluit en mag het kozijn de KOMO kwaliteitsverklaring dragen.

“Wist u dat het mogelijk is om het gehele productieproces van een kunststof kozijn met KOMO certificaat tot wel 10 jaar na productie terug te halen is?”

Gelukkig is het mogelijk om deze certificaten eenvoudig van elkaar te onderscheiden. Een KOMO kwaliteitsverklaring is namelijk een test die is uitgevoerd op het gehele kozijn. Een KOMO attest is slechts een goedkeuring van bijvoorbeeld alleen het kunststof profiel.

Wanneer u een KOMO certificaat wil controleren, dient u altijd de naam van het bedrijf waarbij u koopt terug te zien op het certificaat. Is dit niet het geval, dan weet u dat het gaat om een KOMO goedkeuring van het profiel en niet van het gehele kozijn.

“Als u uw kunststof kozijnen koopt dan moet de naam van het bedrijf op de KOMO kwaliteitsverklaring staan en niet de naam van de profielleverancier. Zo weet u dat uw kozijn voldoet aan de regels van het Nederlands bouwbesluit”

Wilt u een KOMO certificaat controleren, bezoek dan altijd de website van KOMO. Bent u van plan om een showroom te bezoeken? Kijk dan altijd in de kozijnen naar de bijhorende KOMO sticker met het attest nummer van de fabrikant & het SKG politie keurmerk. Ook kunt u natuurlijk altijd vragen naar het KOMO certificaat. 

Het SKG politie keurmerk op uw hang- en sluitwerk of op uw gehele kunststof kozijn?

Een tweede en gemakkelijk te onderscheiden verschil in uw offertes zijn de voorwaarden gericht op het hang- en sluitwerk. Het is namelijk van belang dat u niet alleen het SKG politie keurmerk klasse II ontvangt op uw hang- en sluitwerk. U hoort namelijk het politiekeurmerk te ontvangen op uw gehele kunststof kozijn. De reden hiervan is dat het hang- en sluitwerk op de Nederlandse markt het politiekeurmerk al draagt. Sterker nog heeft het  hang- en sluitwerk geen SKG politie keurmerk dan mag het niet worden verkocht.

"De voorwaarde van het SKG politie keurmerk is voor u van groot belang."

Want als u aan geeft bij uw verzekering dat uw huis is voorzien van kozijnen met het politie keurmerk, krijgt u een korting op uw inboedelverzekering. Maar blijkt uiteindelijk dat uw kozijnen niet het politiekeurmerk dragen omdat dit slechts van toepassing is op uw hang- en sluitwerk. Het zou toch zonde zijn als u daardoor geen vergoeding krijgt bij inbraak.

“Controleer altijd of u het SKG politie keurmerk klasse II ontvangt op uw gehele kunststof kozijn en niet alleen op het hang- en sluitwerk. Dit kunt u tevens controleren door het kozijn in de showroom te controleren op de politiekeurmerk sticker in het kozijn”.

Is de toeleverancier of fabrikant aangesloten bij het VKG keurmerk?

Het kopen van kunststof kozijnen en de montage van deze kozijnen gaan vaak hand in hand. Bij HEPRO zien we vaak dat onze klanten volledig ontzorgt willen worden. Logisch, want een kunststof kozijn maken is één ding maar een kunststof kozijn vakkundig plaatsen is een specialisme op zich.

Om toe te zien op een vakkundige montage is het VKG keurmerk tot leven geroepen. Het VKG keurmerk is een onafhankelijke branche organisatie die zorg draagt voor een vakkundige en professionele plaatsing van uw kunststof kozijnen, het hele proces van productie tot montage controleert en biedt financiële zekerheid voor particuliere klanten door het waarborgfonds.

"Wist u dat de HEPRO monteurs VKG gecertificeerd zijn"

Daarom werken alle VKG keurmerkbedrijven met VKG gediplomeerde monteurs. De monteurs werken conform de kwaliteitseisen en adviezen die opgesteld zijn door het VKG Keurmerk. Kwaliteit gegarandeerd.

“Vraag altijd of de toeleverancier of fabrikant is aangesloten bij het VKG keurmerk. Zo kiest u voor kwalitatieve kunststof kozijnen die gecontroleerd zijn door de VKG branche organisatie inclusief een professionele montage."