• 25 jaar ervaring - Uitstekende kwaliteit & service
  • Eigen NL productie - Hoogwaardige kozijnen, directe besparing!!
  • Kozijnen met montage - Ontzorging met gecertificeerde monteurs
  • KOMO Keurmerk - Gecontroleerde kwaliteit volgens Nederlands bouwbesluit
  • 25 jaar ervaring - Uitstekende kwaliteit & service
Ontvang nu 10% korting op kunststof kozijnen, deuren & schuifpuien!

Circulaire economie

Vandaag de dag is duurzaam ondernemen & leven een belangrijke factor in ons dagelijks leven. Denkt u aan de wereld waarin we leven, dan is duurzaam wonen straks niet meer weg te denken daarnaast is het noodzakelijk. Een circulaire economie in de bouwsector zal steeds meer toenemen evenals het gebruik van duurzame en hergebruikte materialen.

HEPRO geeft u graag een kijkje in de wereld van een ciruclaire economie i.p.v. gebruik te maken van een lineaire economie waarbij producten worden gebruikt en vervolgens weggegooid. Maar wat houdt een circulaire economie in Nederland in? 

Wat is een circulaire economie?

Een circulaire economie is een systeem waarbij grondstoffen hergebruikt worden vanuit duurzaamheidsoogpunt. Dit is in tegenstelling tot een lineaire economie waarbij grondstoffen niet hergebruikt worden en maar 1 levensfase doormaken. Als we met ons allen een circulaire economie willen nastreven is het van belang dat we weten wat dit inhoudt en hoe we dit kunnen realiseren, zodat we geen lineaire economie meer naleven in Nederland.

Grondstoffen zoals aardolie kunnen niet eindeloos gebruikt worden. Door het product, het kunststof kozijn opnieuw te gebruiken na zijn levensduur van ca. 35 jaar. Kunnen de rest stoffen, het kunststof opnieuw gebruikt worden voor het fabriceren van een nieuw gerecycled product, ook wel het Phoenix kozijn genoemd.

Dit geldt niet alleen voor kunststof kozijnen maar bijvoorbeeld ook voor plastic flesjes, deze producten worden ook hergebruikt, zodat reststoffen gebruikt kunnen worden i.p.v. nieuwe grondstoffen te maken.

Men noemt dit ook wel Cradle to Cradle, elk product dat gebruikt wordt moet ook weer hergebruikt kunnen worden. Cradle to Cardle is dat het product de waarde niet mag verliezen als het gerecycled wordt. Dit gebeurt bij het Phoenix kozijn van HEPRO, oude profielen worden 100% hergebruikt om vervolgens weer als een vernieuwd kunststof kozijn gebruikt te kunnen worden. Cradle to Cardle is dat het product de waarde niet mag verliezen als het gerecycled wordt.

Circulaire economie betekenis

In het Nederlands Bouwbesluit van 2012 is opgenomen dat Nederland in 2050 streeft naar CO2-arme gebouwen en een volledige circulaire economie. In Nederland maar ook binnen HEPRO denken wij nu al na over de toekomst voor een circulaire economie. Het is van belang om de hoeveelheid grondstoffen evenals het afval wat hieruit vrijkomt te minimaliseren en te hergebruiken. Daarnaast is het effect van deze grondstoffen op het milieu en de gebruiksvriendelijkheid ook van belang.

Om dit proces verder te ontwikkelen, is het van belang om na te denken wat wij als Nederland voor een circulaire economie willen en hoe wij het bouwen van duurzame huizen willen stimuleren. U als bedrijf of particulier kan deelnemen aan het circulair ondernemen door duurzame bouwmaterialen te gebruiken waardoor ieder streeft naar een groener Nederland in de toekomst!

Doordat de effecten van circulair ondernemen vaak lang op zich laat wachten, omdat dit langdurige processen zijn, is het van belang om hier op tijd mee te beginnen en dit aan te sturen zodat we in de toekomst een gezonder Nederland hebben voor onze kinderen!

Waarom circulair?

Circulair ondernemen is belangrijk voor de toekomst van ieder mens en dier. Door een circulaire economie te bewandelen worden producten hergebruikt en putten we grondstoffen niet uit. Daarnaast is circulair van groot belang omdat de vraag naar energie is verdubbeld in de afgelopen 40 jaar, de wereldbevolking in de afgelopen 100 jaar is verviervoudigd en de afvalberg daarmee groeit.

Circulaire economie kunststof

De circulaire economie binnen het pvc kunt u zien bij onze profielleverancier Deceuninck, een zelfvoorzienend voorbeeld van hoe een circulaire economie draaiende wordt gehouden. Zij hergebruiken PVC materialen zoals oude kozijnen en rest materialen vanuit de productie voor het produceren van kunststof profielen. Met deze profielen worden uw kunststof kozijnen geproduceerd! Tevens is hun fabriek voorzien van zonnepanelen, net zoals de fabriek van HEPRO in Zuidbroek.

Dankzij het gebruik van deze efficiënte recyclelijn kan PVC tot wel 350 jaar mee! Een kozijn heeft een levensduur van ca. 35 jaar en door het recyclen kan het tot wel 10 keer hergebruikt worden omdat de mechanische eigenschappen van het kozijn niet verloren gaan tijdens het recyclen.

Het hergebruiken van PVC vergt ook nog eens 90% minder energie dan nieuwe PVC ontwikkelen. 

Wist u dat: bedrijven die gebruikte kunststoffen recyclen het EuCertPlast certificaat ontvangen? Dit recycle programma vindt plaats in heel Europa en Deceuninck behoort tot een van de eerste kunststof recycling bedrijven die dit certificaat mag dragen. 

                                    

Het EuCertPlast certificaat geeft leveranciers het vertrouwen dat het kunststof dat wordt aangeleverd op de beste mogelijke manier hergebruikt wordt, met respect voor het milieu en de wettelijke regels. Het label geeft erkenning aan de recyclers en Deceuninck.

Doordat HEPRO kiest voor een bedrijf met hoogwaardige profielen waarbij gedacht wordt aan het milieu kunnen wij u als klant van HEPRO een duurzaam kunststof kozijn aanbieden. Waarbij u ook bijdraagt aan een circulaire economie in Nederland.

 

Wat zijn circulaire kozijnen?

Circulaire kozijnen zijn kunststof kozijnen die zijn hergebruikt en hergebruikt kunnen worden. U kiest voor het Phoenix kozijn waarbij het kozijn volledig bestaat uit gerecycled kunststof en nadat u het kozijn gebruikt heeft kan dit kozijn weer volledig gebruikt worden voor recycling. Dit is de onuitputtelijke kracht van kunststof. 

Daarnaast is het kunststof kozijn leverbaar in alle RAL-kleuren d.m.v. ColorTop® net zoals het huidige profiel van HEPRO! De kleur van uw kunststof kozijn kan gemakkelijk gemaakt worden in alle RAL-kleuren van de wereld! Een veel gebruikte kleur is dennengroen of antraciet, maar wijnrood of kanariegeel is ook mogelijk met deze techniek.

Circulaire economie voorbeelden

Circulaire economie voorbeelden geven een reëel beeld van verduurzamingen die in de praktijk al worden uitgevoerd. Deceuninck de profielleverancier van HEPRO is hier een actueel voorbeeld van. Deceuninck recycled PVC materialen voor het realiseren van hun profielen. De HEPRO fabriek draagt mee aan dit recycleproces door afval kunststof te verzamelen zodat Deceuninck dit weer kan hergebruiken.

Daarnaast ontvangen zij ook gebruikte kunststof profielen vanuit renovatieprojecten en eventuele overige PVC producten die over zijn. In heel Europa plaatsen zij containers bij bedrijven waar zij hun overige en gebruikte kunststof in kunnen plaatsen. Hiervoor worden ook gebruikte kunststof kozijnen gebruikt die al 30 – 40 jaar oud zijn. Door dit proces wordt de levenscyclus van kunststof materialen zo lang mogelijk verlengt waardoor een lineaire economie niet meer van toepassing is en Deceuninck zich volledige richt op een circulair proces.

Dit circulaire proces is een voorbeeld van circulair ondernemen. Daarnaast draait de Deceuninck fabriek bijna volledig op zonnepanelen, wat ook weer een duurzame manier is om energie te besparen. Door bovenstaande voorbeelden van circulair ondernemen is Deceuninck als eerste bedrijf bekroond met het VinylPlus-productlabel.

Dit label krijgt een bedrijf toegekend als hun duurzame producten in PVC bestemd voor de bouwsector duurzaam en verantwoord genoeg zijn. Door te kiezen voor kunststof kozijnen van HEPRO, bent u verzekerd van een PVC product met een kwaliteitskeurmerk.

                                        

U als afnemer van kunststof kozijnen van HEPRO weet dat u duurzame kunststof bouwprofielen aanschaft met een kwaliteitsmerk. U maakt gebruik van een kozijn dat hergebruikt is en hergebruikt kan worden, een stap in de goede richting!

Met het nieuwe profiel, het Phoenix kozijn, slaagt Deceuninck erin om jaarlijks meer dan  2,3 miljoen oude ramen red van verbranding en vernietiging. Een circulaire recycle systeem ingericht door onze profielleverancier Deceuninck waarbij een nieuwe kozijn geboren is, het Phoenix kozijn!

Wilt u meer weten over het Phoenix kozijn? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.