Kunststof kozijnen Schoonmaken

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm als dit wordt vergeleken met houten kozijnen. Echter is een schoonmaakbeurt 2x per jaar een must om te blijven genieten van uw nieuwe kunststof kozijnen. Daarnaast beschermt u uw kozijnen beter tegen weersinvloeden en krijgen de kozijnen direct een periodieke controle.

Waarom kunststof kozijnen schoonmaken?

Ondanks de onderhoudsarme eigenschappen is een periodieke schoonmaakbeurt van uw nieuwe kozijnen en deuren noodzakelijk. U kunt uw kozijnen eenvoudig zelf schoonmaken of laten schoonmaken door glazenwasser. Wij adviseren om minimaal 2x per jaar uw kunststof kozijnen schoon te maken. Bijvoorbeeld tijdens het wassen en zemen van uw ramen. Met deze periodieke schoonmaakbeurt voorkomt u dat vuil zoals stof, zand en aanslag van weersinvloeden in uw kunststof kozijnen trekt.

“Wanneer vuil in het kunststof trekt is dit namelijk erg lastig te reinigen.”

Hoe kunststof kozijnen schoonmaken?

Het schoonmaken van kunststof kozijnen is erg gemakkelijk. Het enige waarop u dient te letten is dat u geen agressieve of chemische schoonmaakmiddelen gebruikt. Kunststof is gemaakt van PVC, dit is een erg sterk materiaal maar gevoelige voor agressieve middelen zoals: chloor & spiritus.

“Gebruik nooit chloor, ammoniak of spiritus!”

De kunststof kozijnen van HEPRO weren vuil en stof. Daarom is het voldoende om de kozijnen gewoon te wassen met een zachte vochtige spons, een doekje en water. Als schoonmaakmiddel voor kunststof kozijnen kunt u gebruikmaken van PVC Cleanup. Dit schoonmaakmiddel is speciaal ontwikkelt door Deceuninck en beschermt uw kunststof kozijnen, deuren en schuifpuien uitstekend tegen alle weersinvloeden.

Waar moet ik op letten tijdens het schoonmaken van mijn kunststof kozijnen?

Het schoonmaken van uw kunststof kozijnen is direct een goed moment om uw kozijnen en het hang- en sluitwerk te controleren. U kunt voordat u met het poetsen begint eerst het kozijn openen en sluiten. Vervolgens kunt u het hang- en sluitwerk controleren. Sluit het raam niet goed vanwege vuil dan kunt u verder gaan naar het schoonmaken van de kozijnen. Sluit uw kozijn niet goed vanwege een mankement? Neem dan contact met ons op.

Kunststof kozijnen schoonmaken stap voor stap:

Benodigdheden kunststof kozijnen schoonmaken:

  • Een spons
  • Een doekje
  • Water
  • PVC Cleanup
  • Milieuvriendelijke allesreiniger

Stap 1. Glas & Kozijnen afspoelen met water

Wanneer u zowel uw ramen als uw kunststof kozijnen reinigt kunt u het beste als eerste de ramen af te spoelen met water. Op deze manier voorkomt u dat zand krassen kan maken op uw Hr++ of Triple glas.

Stap 2. Kunststof Kozijnen en glas schoonmaken met een zachte spons in een sopje van PVC Cleanup

Vervolgens kunt u eenvoudig uw kozijnen en glas schoonmaken met een vochtige zachte spons. De spons neemt alle aanslag eenvoudig op maar is tevens zacht voor het materiaal. Gebruik lauwwarm water zodat vlekken eenvoudig losweken. Geen PVC Cleanup in huis? Bestel het hier of gebruik een milieuvriendelijke allesreiniger!

“Gebruik nooit een stoomreiniger, dit veroorzaakt witte vlekken”

Stap 3. Maak ook de onderdorpel schoon met een spons

De onderdorpel van uw kunststof kozijn heeft het vaak het zwaarste te verduren. Spinnetjes verstoppen zich hier graag en vuil hoopt zich hier op. De onderdorpel vindt u aan de onderkant van de kozijnen ter hoogte van de vensterbank. U kunt eenvoudig de onderdorpel reinigen met een vochtige spons en vervolgens afnemen met een doek.

Stap 4. Reinig uw scharnieren en het hang- en sluitwerk

Het voordeel van het schoonmaken van uw scharnieren en het hang- en sluitwerk is dat u voorkomt dat de draaiende onderdelen gaan piepen. U kunt de draaiende delen met een vochtig doekje afnemen. Tevens kunt u na het reinigen van de scharnieren deze inspuiten met teflon of PFTE spray. Het wordt afgeraden om de delen in te smeren met olie omdat dit juist vuil aan trekt.

Witte kunststof kozijnen schoonmaken

Heeft u witte kunststof kozijnen? Ook deze kunt op dezelfde manier schoonmaken. Witte kunststof kozijnen zijn vervaardigd van een sterk PVC materiaal dat vuil afstotend is. Heeft u een vlek op uw kozijnen die er niet af gaat? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen u adviseren in het reinigen van uw witte kunststof kozijnen.

“Tip gebruik nooit een schuursponsje of schurende schoonmaak middelen”

Kunststof kozijnen schoonmaken | Wat u vooral niet moet doen!

 Gebruik nooit een schuurspons

Gebruik geen chemische of agressieve schoonmaakmiddelen zoals; wasbenzine, aceton, terpentine, petroleum, chloor of spiritus. Ook het gebruik van een schuurmiddel wordt ten strengste afgeraden

Verf nooit uw kunststof kozijnen

Reinig nooit uw kozijnen droog dit vergroot de kans op krassen

Maak de kunststof kozijnen nooit droog met een stoomreiniger, dit kan witte vlekken achterlaten

Heeft u vragen over de kunststof kozijnen schoonmaken? Neem contact met ons op! We adviseren u graag!