• 25 jaar ervaring - Uitstekende kwaliteit & service
 • Eigen NL productie - KOMO & SKG gecertificeerd
 • Kozijnen met montage - Ontzorging met gecertificeerde monteurs
 • KOMO Keurmerk - Gecontroleerde kwaliteit volgens Nederlands bouwbesluit
 • 25 jaar ervaring - Uitstekende kwaliteit & service

Vergunning kunststof kozijnen

Op zoek naar nieuwe kunststof kozijnen, deuren of een schuifpui voor uw appartement, studio of woning? Gelukkig zal in de meeste gevallen de kozijnen vergunningsvrij worden geplaatst, mits u voldoet aan een aantal spelregels. Hierbij is de belangrijkste regel dat het huidige straatbeeld niet drastisch wordt verandert. Benieuwd naar de overige regels? HEPRO legt het u uit! 

Vergunning kunststof kozijnen Groningen

In de provincie Groningen hanteert de gemeente voor sommige woningen een vergunning voor kunststof kozijnen. Doormiddel van een sneltoetscriteria wordt er door gemeente gekeken of u de kunststof kozijnen mag plaatsen bij uw huis met of zonder vergunning. De reden voor deze sneltoetscriteria is om kleine ingrepen en bouwplannen te laten aansluiten bij het straatbeeld van de omgeving.

Enkele criteria waar u aan dient te denken is dat de hoofdindeling van de gevel gehandhaafd blijft, dat de maatvoering en profilering overeenkomt en dat er geen ventilatieroosters zichtbaar zijn.

Kunststof kozijnen kunt u verkrijgen bij HEPRO in alle soorten en maten. Tevens hebben wij een eigen team met monteurs die de kozijnen graag voor u plaatsen in Groningen. Daarnaast kunnen wij de kozijnen ook voor u bezorgen als u ervoor kiest om zelf te monteren.

De criteria voor vergunning kunststof kozijnen Groningen leest u hier:

 • De hoofdindeling van de gevel en het kozijn blijft gehandhaafd
 • Bij een nieuw gevelvlak, kozijn of luik blijft de maatvoering en vormgeving gelijk evenals de profilering
 • Ventilatieroosters aan de voorkant steken niet uit maar bij ‘ beschermde stadsgezicht’ mogen helemaal geen zichtbare ventilatierooster geplaats worden aan de voorzijde
 • Het ventilatierooster dient altijd een donkergrijze kleur te hebben
 • De kleur en details van het kozijn zijn afgestemd op de bestaande uitstraling
 • Het profiel en detaillering van het kozijn dienst overeenkomstig te zijn met de vorige houten kozijnen

Twijfelt u toch of uw woning voorzien kan worden van kunststof kozijnen? Neem dan contact op met uw eigen gemeente voor meer informatie of vul de vergunningcheck van Groningen in!

Vergunning kunststof kozijnen Amsterdam

Woont u in de gemeente Amsterdam en wilt u uw bestaande kozijnen vervangen voor kunststof kozijnen? Dan doet u er verstandig aan om te controleren of u een vergunning nodig heeft voor het plaatsen van nieuwe kozijnen. Gemeente Amsterdam heeft net als Groningen strikte regels wat vergunningsvrij of met vergunning dient te worden geplaatst.

Op de website van de gemeente kunt u een vergunningcheck uitvoeren om te controleren of u uw woning mag voorzien van nieuwe kunststof kozijnen. Direct zelf de vergunningcheck uitvoeren? Bekijk hier de vergunningcheck voor kunststof kozijnen van de gemeente Amsterdam >

U wordt gecontroleerd op een aantal aspecten namelijk:

 • Bestemmingsplan
 • Welstand
 • Bouwbesluit
 • Monument en beschermd stadsgezicht

In het bestemmingsplan en welstand wordt gekeken naar hoe u het pand mag gebruiken en of uw verbouwingsplannen passen binnen de welstand. Het is van belang dat de kunststof kozijnen aan de voorzijde, dezelfde uitstraling behouden als uw huidige kozijnen. Het profiel, de kleur en look van de gevel dient identiek te blijven. In het Bouwbesluit wordt gecontroleerd of de plaatsing van kunststof kozijnen voldoet aan het bouwbesluit. Gelukkig bent u bij HEPRO verzekerd van KOMO gecertificeerde kozijnen waardoor u voldoet aan het Nederlands Bouwbesluit. Daarnaast wordt gecheckt of uw appartement betrekking heeft op een monumentaal pand of beschermd stadsgezicht.

Tot slot, een reguliere procedure heeft een behandelingstermijn van ca. 8 weken. Het kan voorkomen dat dit verlengt wordt met ca. 6 weken. Indien de aanvraag niet compleet wordt ingediend, wordt het behandelingstermijn langer.

 

 

Vergunning kunststof kozijnen overige steden

Gaat u verbouwen? Worden tijdens de verbouwing uw kozijnen vervangen voor kunststof kozijnen? Dan kan het zijn dat u een vergunning nodig heeft. Naast dat dit een belangrijke factor is zal u ook nog moeten beslissen wat voor kozijn u wenst, welke kleur en het type glas. En kiest u ervoor om het te laten monteren of gaat u het zelf plaatsen?

Gelukkig mag u op de meeste plaatsen vergunningsvrij kozijnen laten plaatsen. Zolang u maar rekening houdt met het straatbeeld. Denkt u eraan om oranje kozijnen te plaatsen? Dan kan het zijn dat u hiervoor wel een vergunning dient aan te vragen omdat u hiermee het straatbeeld aanzienlijk veranderd. Kiest u echter voor kozijnen aan de tuinzijde? Dan kan het zomaar zijn dat een vergunning niet nodig is. Gaat u voorkeur uit naar een soort gelijk uiterlijk en kleur dan heeft u hoogstwaarschijnlijk geen vergunning nodig, zelfs aan de straatzijde.

Het is daarom altijd fijn om van te voren even contact op te nemen met u gemeente als u twijfelt over de werkzaamheden die u laat uitvoeren. Bijna alle steden maken gebruik van een vergunningcheck. Op deze manier heeft u direct een antwoord. Een andere manier is natuurlijk telefonisch contact met uw gemeente te zoeken, om te controleren of u een vergunning nodig heeft voor het plaatsen van uw nieuwe kunststof kozijnen!  

Benieuwd wat HEPRO u allemaal te bieden heeft? Breng dan eens een bezoek aan onze showroom of vraag een vrijblijvende offerte aan via onze website.

FAQ Vergunning kunststof kozijnen

Dit is afhankelijk waar u de kunststof kozijnen wilt laten plaatsen. Voor de achtergevel, indien deze niet openbaar is, is het vaak niet nodig om een vergunning aan te vragen. De kunststof kozijnen en gevelbekleding mag u zonder vergunning laten plaatsen aan de achterzijde van uw woning. Voor het monteren van kozijnen aan de voorzijde van uw woning kan het zijn dat u een vergunning nodig heeft. 

Wilt u het 100% zeker weten? Vul de vergunningscheck in bij uw gemeente! 

Een kozijn of gevelwijziging betekent dat er een verandering of verplaatsing aan een kozijn, kozijn-invulling of gevelpaneel plaatsvindt. Voor een kozijn of gevelwijziging aan de straatkant van uw woning, heeft u vaak een vergunning nodig. De straatzijde van een woning is namelijk zeer bepalend voor de sfeer en uitstraling van het straatbeeld en mag niet zomaar veranderen.

U heeft vaak een vergunning nodig als uw project de volgende aspecten bevat:

 • Aanbouw realiseren met kozijnen of een kunststof schuifpui
 • Uitbouw aanbouwen
 • Dakkapel vervangen / plaatsen of uitbreiden

Grenst het te realiseren project aan de kant van de straat, dan is een vergunning zeer waarschijnlijk van toepassing. Dit is omdat het vervangen van kozijnen of nieuw/ aanbouw met kunststof kozijnen, valt onder een groot project. Bij grote projecten vermoed de gemeente dat naar alle waarschijnlijkheid het straatbeeld veranderd. Daarom is de vormgeving, de details zoals kleur en het profiel van het nieuwe kozijn bepalend voor deze vergunning.

Is uw woning geclassificeerd als een monumentaal pand of maakt het deel uit van een beschermd dorps- of stadsgezicht dan heeft u altijd een vergunning nodig. Het kan namelijk voorkomen dat de gemeente eisen stelt omtrent het uiterlijk van de kozijnen.

U dient een aantal stukken door te sturen tijdens de aanvraag, namelijk:

 • Kleurenfoto’s
 • Doorsnee tekeningen
 • Geveltekeningen 1:100 met voldoende maatvoering
 • Details van de oorspronkelijke kozijnen
 • Constructietekeningen

Ja, het brengt kosten met zich mee om een vergunning voor kunststof kozijnen aan te vragen. De kosten hiervan verschillen per gemeente en wij adviseren u dan ook, om voor de exacte kosten contact op te nemen met uw eigen gemeente.

Doorgaans duurt het aanvragen en ontvangen van een vergunning voor kunststof kozijnen ca. 8 weken nadat u de aanvraag compleet heeft ingediend. Houd hier dus rekening mee in uw verbouwplanning. 

Voor het plaatsen van een steiger of kraan op de openbare weg dient u niet altijd een vergunning aan te vragen bij de gemeente. Bouwsteigers hoeft u vaak alleen maar te melden bij de gemeente. Het kan zich voordoen dat er een uitzondering plaatsvindt en dat u wel een vergunning nodig heeft. HEPRO adviseert dan ook om altijd even contact op te nemen met de gemeente als de steiger, kraan of afvalcontainer op gemeente grond komt te staan.

Woont u in een wijk of gemeente waar een parkeervergunning nodig is, dan kan het zo zijn dat u een parkeervergunning dient aan te vragen voor onze monteurs. De HEPRO monteurs monteren kunststof kozijnen vaak in een of meerdere dagen. Ze beschikken over een eigen bus en deze dient altijd te worden aangemeld als betaald parkeren van toepassing is. 

Met een bezoekersparkeerpas kunnen bezoekers in uw straat parkeren. De prijzen voor een parkeervergunning voor bezoekers verschillen per gemeente. HEPRO adviseert u dan ook om contact op te nemen met uw eigen gemeente. Heeft u al een bezoekerspas? Dan kunt u deze gebruiken voor het parkeren. 

Recent door u bekeken