• 25 jaar ervaring - Uitstekende kwaliteit & service
  • Eigen NL productie - KOMO & SKG gecertificeerd
  • Kozijnen met montage - Ontzorging met gecertificeerde monteurs
  • KOMO Keurmerk - Gecontroleerde kwaliteit volgens Nederlands bouwbesluit
  • 25 jaar ervaring - Uitstekende kwaliteit & service

U-waarde

Wanneer u kiest voor nieuwe kunststof- of aluminium kozijnen zal u zich direct gaan verdiepen in de isolatiewaarden. U wilt tenslotte dat uw nieuwe kozijnen tevens een besparing mogelijk maken op uw energierekening.

In de kozijnen wereld worden isolatiewaarden uitgedrukt in zogenaamde U-waarden. In dit artikel leggen we u de verschillen uit tussen de verschillende U's en komt tevens de PSI waarde aan bodt. 

“De al gehele U-waarde drukt de hoeveelheid warmte uit die in de tijd per m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een wand(constructie) wordt doorgelaten.

De U-waarde van uw nieuwe kozijnen: wat houdt het in?

Hoe goed een kozijn in kunststof of aluminium met een bepaald soort glas isoleert, ziet u aan de U-waarde. De U- waarde (ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd) bestaat uit drie delen:

“Over het algemeen is de stelling hoe hoger de U-waarde hoe meer warmte er verloren gaat. Hoe lager de U-waarde hoe beter een kozijn isoleert.”

Kies daarom altijd voor een kozijn met de laagst mogelijke U-waarde.

De U-waarde is weer te verdelen in drie onderdelen, namelijk;

  • UF-waarde. Dit is de U-waarde van het raamprofiel oftewel het kozijn, hoeveel warmte gaat er verloren via het kozijn? 
  • UG-waarde. Dit is de U-waarde van het glas, hoeveel warmte gaat er verloren via het glas?
  • PSI-waarde (Ψ). Dit is de isolatiewaarde van de afstandshouder van het glas (die het dubbel of driedubbel glas samenhouden).

"De U-waarde is dus de isolatiewaarde van het glas en het kozijn waarbij de randverliezen van raam en kozijn zijn meegenomen. " De U-waarde is dus de waarde die u zo laag mogelijk dient te krijgen.”

De U-waarde drukt de hoeveelheid warmte uit die in de tijd per m² en per graad temperatuurverschil tussen de ene en de andere zijde van een wand(constructie) doorgelaten wordt.

HEPRO kozijnen

Kiest u voor HEPRO dan heeft u de keuze uit kunststof en aluminium kozijnen. Al onze kozijnen zijn voorzien van uitstekende U-waardes waardoor uw kozijnen over een uitermate hoge isolatiewaarde beschikken en u direct gaat besparen op uw energierekening.

Kiest u voor kunststof kozijnen dan heeft u de keuze uit de uitvoeringen Basic, Standard en Comfort. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor aluminium kozijnen in de Decalu en Decalu uitvoering. Het verschil tussen deze uitvoeringen zit in het type glas, in de versterking van het kozijn en de uitstraling.

HEPRO heeft voor u uitgewerkt wat de waardes inhouden bij al onze uitvoeringen zodat u zelf kunt beslissen welke uitvoering het beste aansluit bij uw isolatiewensen.

Uf-waarde

U kiest een kunststof- of aluminium kozijn van HEPRO dan is het fijn om te weten wat de waarde van het kozijn is. Via het kozijn gaat namelijk warmte verloren en daarom is het goed om te weten wat de Uf-waarde is van het kozijn dat u aanschaft.

Uf-waarde houten kozijnen versus kunststof kozijnen

Kijkend naar houten kozijnen met enkele of dubbele beglazing is de Uf-waarde maar liefst 2.4. Dit is vrij hoog helemaal als u dit vergelijkt met een kunststof kozijn in de Basic uitvoering. Hierbij is de Uf-waarde 1.36.

Kiest u voor een kunststof kozijn in de Comfort uitvoering dan profiteert u van een Uf-waarde van 0,95! Dit is uitmuntend hoog! Door te kiezen voor deze uitvoering beschikt u over het lage energiekozijn van de toekomst.

"Hierbij geldt ook zoveel te lager de Uf-waarde, zoveel te beter dat het kozijn isoleert!"

Het glas van kunststof en aluminium kozijnen

Kiest u voor kunststof of aluminium kozijnen van HEPRO dan worden uw kozijnen standaard geleverd inclusief glas. U heeft de keuze uit dubbele of triple beglazing. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor veiligheidsglas of figuur glas. Veiligheidsglas wordt vaak gebruikt bij grootte raamoppervlaktes die beginnen vanaf de grond. Klanten kiezen vaak voor bewerkt glas bij een voordeur, achterdeur, toilet of badkamer.

U heeft de keuze uit de glassoorten:

  • Satinato-, chinchill-, barock- of silver wit
  • Chinchilla brons
  • Matglas met een heldere rand

De mogelijkheden kunt u bespreken met uw adviseur. Wenst u een van deze glassoorten in het echt te zien? Breng dan eens een bezoekje aan een van onze showrooms in Hillegom of Zuidbroek.

Ug-waarde

U heeft de keuze uit meerdere glassoorten, maar wat is dan de waarde van deze glassoorten? De Ug-waarde is de waarde van het glas en zeer belangrijk in het maken van de keuze voor nieuwe kunststof of aluminium kozijnen. Via het glas gaat namelijk ook de neeste warmte verloren. Daarom zeer belangrijk om goed te kijken naar de isolatiewaarde van het glas. 

Bij de Basic, Standard en Decalu uitvoering is de Ug-waarde 1.1 en wordt er gebruik gemaakt van HR glas gevuld met Argon gas. De isolatiewaarde van het glas is vele malen hoger en beter ten opzichte van een houten kozijn met dubbel isolatie glas waarbij de Ug-waarde 2.8 bedraagt. Een groot voordeel om te kiezen voor kunststof of aluminium kozijnen! 

Kiest u voor de Comfort of de Decalu uitvoering dan is uw kozijn voorzien van 42 mm dik triple beglazing met een Ug-waarde van 0.6! Door de drie dubbele beglazing, gaat zeer weinig warmte verloren, wat zeer positief is voor het verduurzamen van uw woning. Ook als uw woning grote raamoppervlakten heeft, is het gebruik van triple beglazing aan te raden.

Kiest u voor de Comfort dan kunt tevens subsidie ontvangen met de ISDE subsidie. 

PSI-waarde

Naast de verschillende U-waarden hebben we ook nog de PSI-waarde, die weergeeft wat de isolatiewaarde van de afstandshouder in het glas is. Bij HEPRO werken wij met een aluminium afstandshouder en een Warm Edge Spacer. Deze afstandshouder bestaat uit een composietmateriaal op basis van glasvezel en kunststof en voorkomt hiermee een koude brug, waardoor de U-waarde van het glas wordt verhoogd. 

De PSI-waarde is bij de kunststof kozijnen van HEPRO uitstekend met een waarde van 0.039 Uf bij de Basic uitvoering en 0.034 Uf bij de Comfort uitvoering! Dit is de helft beter dan bij houten kozijnen waarbij de waarde 0.081 Uf is. Om deze reden kiest u voor kunststof kozijnen! 

 

Uw-waarde

De Uw-waarde geeft u inzicht hoeveel winst u in totaal behaalt als u start met isoleren. De uw-waarde vat de waarden van het kozijn, het glas en de PSI waarde (afstandashouder) tesamen. De Comfort uitvoering is naast triple beglazing ook voorzien van een Warm Edge Spacer in het glas en Thermofibra® versterking in het kozijn om de hoogste isolatie waarde van 0.82 W/m2K te bereiken.

Gaat u voorkeur uit naar aluminium kozijnen? Dan bereikt u bij Decalu uitvoering een isolatiewaarde van maar liefst 0.9 W/m2K. Dit komt zeer dicht in de buurt bij kunststof kozijnen in de Comfort uitvoering maar isoleert nog altijd meer dan een kunststof kozijn in de Basic en Standard uitvoering. Het unieke aan de Dealu uitvoering is dat de kern van het aluminium kozijn is voorzien van dezelfde thermische isolatie als bij kunststof kozijnen. Hierdoor heeft u de moderne uitstraling van aluminium met de isolatienormen van kunststof! 

Kunststof kozijnen het voordeligst in aanschaf en onderhoud. Aluminium verdient 2e plek!

Recent heeft het onderzoeksbureau T&O een onderzoek gedaan naar welke type kozijnen het voordeligste zijn in aanschaf en onderhoud. Uit dit onderzoek is gebleken dat kunststof kozijnen op de verdiende 1e plek staan. In vergelijking met hout zijn kunststof kozijnen gemiddeld 38% goedkoper!

Het voordeel van kunststof kozijnen is dat u nooit meer hoef te verven en dat het kozijn niet gaat rotten. U bent verzekerd van een stevig en onderhoudsarm product. Een kunststof kozijn isoleert ook nog eens meer dan een houten kozijn waardoor u voordeliger uit bent met uw energierekening.

Een voorbeeld: kiest u voor een houten kozijn met dubbele beglazing dan heeft uw kozijn een Uw-waarde (waarde van het kozijn en glas) van 2,8 W/m2K. Ditzelfde kozijn in kunststof heeft een Uw-waarde van 1.39 W/m2K. Des te lager de uw-waarde, des te beter het kozijn isoleert.

Het onderzoek geeft ook aan dat aluminium kozijnen op de verdiende 2e plek staan. Kijkend naar hetzelfde type kozijn in aluminium zien we dat dit een Uw-waarde heeft van 1.5 W/m2K. Dit is nog steeds vele malen hoger dan een houten kozijn. Kiest u voor aluminium kozijnen dan kiest u ook voor een onderhoudsarm product waarbij periodieke reiniging voldoende is.

Recent door u bekeken