• 25 jaar ervaring - Uitstekende kwaliteit & service
  • Eigen NL productie - Hoogwaardige kozijnen, directe besparing!!
  • Kozijnen met montage - Ontzorging met gecertificeerde monteurs
  • KOMO Keurmerk - Gecontroleerde kwaliteit volgens Nederlands bouwbesluit
  • 25 jaar ervaring - Uitstekende kwaliteit & service
Ontvang nu 10% korting op kunststof kozijnen, deuren & schuifpuien!

Extreme weersomstandigheden en kunststof kozijnen

Af en toe wordt Nederland geteisterd door extreme weersomstandigheden. Hierdoor zijn er vragen binnen gekomen over de wind en waterdichtheid van kozijnen en deuren bij dit soort extreme weersomstandigheden. Volgens de KOMO kwaliteitseisen en adviezen wordt er verwezen naar de Nationale norm NEN 2778.

Wat is de NEN 2778?

De NEN 2778 stelt strenge eisen aan de thermische en akoestische isolatie, evenals energie-efficiëntie van kunststof en aluminium kozijnen, deuren en schuifpuien. Dit betekent dat ze moeten zorgen voor goede warmte- en geluidsisolatie en bijdragen aan energiebesparing in gebouwen. Daarnaast wordt de toetsingsdruk omschreven waaraan een gevelelement zoals aluminium en kunststof kozijnen moeten voldoen. Er wordt hierbij uit gegaan van de volgende gegevens: 

•    Gebouw hoogte (hoogte dakrand t.o.v. het maaiveld)
•    Ligging t.o.v. de kust (windgebied)
•    Terrein categorie (kust, onbebouwde of bebouwde omgeving)

Op basis van deze gegevens wordt er een keuze gemaakt voor het type gevelelement. Deze gevelelementen voldoen minimaal aan de gestelde eisen voor wind en waterdichtheid bij de bijbehorende toetsingsdruk uit de tabel in de NEN 2778. De dichtheid van een gevelelement drukken we uit in Pascal (Pa). Pascal is de eenheid voor druk. Bij een element wordt deze dichtheid bepaald door wind- en waterdichtheid. Systemen en kozijnen worden hierop getest. Dit gebeurt door onafhankelijk testcentrum de Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG).

Windsnelheidsgebieden in Nederland

Op basis van de NEN 2778 heeft KOMO de windsnelheidsgebieden gespecificeerd met als doel de toepassingsindicatie weer te geven per windsnelheidsgebied in Nederland. Oftewel met de onderstaande tabel kunt u vaststellen tot op welke hoogte de kunststof of aluminium kozijnen, deuren en/of schuifpuien van HEPRO gemonteerd mogen worden in de drie verschillende windsnelheidsgebieden en tot welke PA waarde de producten wind- en waterdicht zijn. Let op in de tabel windsnelheidsgebieden wordt er tevens onderscheid gemaakt ten opzichte van de bebouwde omgeving, onbebouwde omgeving en het kustgebied.

HEPRO

Op basis van deze tabel wordt er een keuze gemaakt voor het type gevelelement. Deze gevelelementen voldoen minimaal aan de eisen voor wind en waterdichtheid bij de bijbehorende toetsingsdruk uit de tabel in de NEN 2778.  

Maar wat als het stormt?

In de praktijk kan het voorkomen dat de “normatief geldende” omstandigheden gedurende korte of langere tijd, soms wel met factor 2 of meer, worden overschreden. We spreken dan vaak over stormachtig weer. De eisen uit de KOMO kwaliteitseisen en adviezen zijn niet gebaseerd op de onder alle omstandigheden voorkomende pieken (korte overschrijdingen, storm), terwijl dit vaak wel de verwachting van de gebruiker is. Tijdens deze overschrijdingen kunnen tijdelijke lekkages ontstaan. Dit is uiteraard alleen van toepassing bij uitzonderlijk weer en heeft niks met de kwaliteit van het product te maken.

Wat moet u doen tijdens lekkage bij extreem weer?

Soms is het mogelijk om zelf een lekkage op te lossen, door het controleren van de afwateringsgaten in het kozijn. Wanneer de afwateringsgaten verstopt zijn is het verstandig om deze direct schoon te maken en te ontstoppen. U leest hier hoe u uw afwateringsgaten kan ontstoppen. 

Komt de lekkage niet door de afwateringsgaten? Dan kunt u contact met ons opnemen door te bellen naar: 085-112 20 07. Wij zullen proberen om zo snel mogelijk een afspraak met u te maken om de lekkage op te lossen. Tot die tijd is het verstandig om het water op te vangen doormiddel van een handdoek of een emmer. Op deze manier voorkomen we samen waterschade bij extreem weer.